Register   Username:    Password:      Log me on automatically each visit
Forum Indeks   Search  FAQ  
   
    Log in to check your private messages
SkjaldeDebat -> Musik og instrumenter ->
Middelalderligt slagtøj?
Goto page 1, 2  Next  
Reply to topic
View previous topic :: View next topic  
Kristian Sørensen


Posts: 25
Odder

Post #1 Posted: Wed Jun 28, 2006 2:55    Post subject: Middelalderligt slagtøj?
  Nu efter at have spillet rollespil i nogle år blev jeg enig med mig selv om, at jeg skulle prøve at blande mine musiske interesser ind i det. Så jeg besluttede mig for at prøve livet som skjald. Nu var det bare lige det at mine evner som sanger lige går an til husbehov og ligeledes mine evner på en guitar - så et enligt 'solo-skjald' bliver jeg nok aldrig, hehe. Jeg besluttede mig derfor for at finde ud af hvilke slagtøjsinstrumenter der blev brugt dengang, men har ikke hjulpet mig synderligt meget. Så mit spørgsmål til jer: hvilke slagtøjsinstrumenter blev brugt dengang (som stadig kan fremskaffes) og i det hele taget, hvilke slagtøjsindstrumenter kan man tillade sig at bruge?

- Kristian
Hop til top
Send private message
Malene Grim


Posts: 78
Gødvad, Silkeborg
Bage-skjald

Post #2 Posted: Wed Jun 28, 2006 11:58    
  Nu er jeg jo ikke ligefrem ekspert på området, men en bodhran kan vist godt gå an? Men hvilken slags rollespil er der tale om? (forskellige rollespil=forskellige "tidsaldre")
Hop til top
Send private message Send e-mail Visit poster's website
Kristian Sørensen


Posts: 25
Odder

Post #3 Posted: Wed Jun 28, 2006 12:27    
  Havde også tænkt på bodhran'en som et godt bud, men har aldrig helt lært teknikken til den, og har aldrig kunne finde nogle 'beginners guide' eller ligenende nogen steder? Altså jeg tænkte på den tidsalder hvor størstedelen af alle scenarier udspiller sig - mener at det er omkring 1600-tallet? (ret mig hvis jeg er helt galt afsted, hehe).
Hop til top
Send private message
Tore Plougheld

Se fuldt billede
Posts: 135
Århus
Kangelig skjold

Post #4 Posted: Wed Jun 28, 2006 13:46    
  Mads K Henningen ved en _hel_ masse om trommer.

Prøv at kontakte ham på madskh5@hotmail.com

Hop til top
Send private message
Mads Kjøller-Henningsen

Se fuldt billede
Posts: 659
Værløse (København'ish)
Multi-skjald

Post #5 Posted: Wed Jun 28, 2006 15:49    
  Det var nu ikke lige min mail Tore, men lad nu det ligge. Har rettet det nu, og desuden behøver du ikke at kontakte mig via. mail Kristian, da jeg har som du nok kan se fået øje på din tråd.

Bodhran:
At spille Bodhran kan læres på en af workshoppene til den årlige Irish festival i Københvan i november. Det kan ikke anbefales nok. Tro mig: Det er utroligt hvad du kan lære på to dage (I mit tilfælde kun én). Tromme skal dog selv medbringes.
Gode matrialer kan også sendes hjem fra Irland som fx. "The Bodhran Video" som jeg også har.

Men lad os lade bodhrannen ligge for nu, for der findes jo heldigvis også mange andre gode trommer.
____________________________________________

Listen over middelalderligt slagtøj er ret lang:
-Bodhran
-Tabordrum (Trehulsfløjte-tromme)
-Rammetromme (Shamantromme)
-Djembe
-Darabukka
-Davul/Tupan
-Små halvkugletrommer som jeg ikke kan huske hvad hedder...
-Div. Tamburiner
-Landsknægttromme
-Langtromme
ect.

Listen over historisk korrekt slagtøj er dog noget kortere. Men skal være ærlig at indrømme at jeg ikke er fuldstændig sikker på den.

En ting er ihvertfaldt sikkert i begge tilfælde: Naturskind!

Kunne lave en utrolig lang og kedelig tråd alle mulige detaljer referencer links ect. til hver enkelt tromme, men det orker jeg ikke.
Tag istedet og søg under førnævnte trommer på googles billedsøgning, og find ud af hvad du synes ser spændende ud. Så kan jeg hjælpe dig videre derfra...

Du for lige tre gode links at starte med:
-http://www.eckermanndrums.com/
-http://www.artndrum.dk/  
-http://www.trommelland.de/

Find desuden ud af hvad for noget musik du præcist har tænkt dig at spille (Irsk folkemusik, middelaldermusik, "skjaldemusik" osv.)
+ Hvor mange penge du har tænkt dig at lægge i projektet.

/Mads
Hop til top
Send private message Send e-mail
Kristian Sørensen


Posts: 25
Odder

Post #6 Posted: Wed Jun 28, 2006 18:12    
  Selvom at mailen var lidt forkert, så tak alligevel til dig Tore.

Hmm, det der Irsk festival ser ud som noget man burde prøve - koster det noget at melde sig til, og hvordan foregår tilmeldingen?

De der 'Små halvkugletrommer som du ikke kan huske hvad hedder', kunne det evt. være tabla du tænker på? Vil ikke sige at de er halvkugleformede, men små er de da. Og tak for listen og links'ene. Har allerede en håndlavet djembe fra ghana, og jeg er lige pt. i færd med at anskaffe nogle tabla. Lyder nok også som om at det skulle være forsøget værd med en bodhran. Ved du forresten om mærket 'Halifax' som laver bodhrans er noget værd?

Indtil videre går jeg mest efter nogle let transportable naturskinds-trommer. Og måske hvis det nu bliver sådan at jeg bliver lidt mere seriøst angageret kan det ske at jeg får lyst til at anskaffe en Davul eller noget lignende.

-Kristian
Hop til top
Send private message
Rikke Munchkin Sørensen

Se fuldt billede
Posts: 1566
Nørrebro
Digter-skjald

Post #7 Posted: Wed Jun 28, 2006 22:46    
  Phew... her kan jeg godt nok ikke rigtig tilføje noget om instrumenterne.
Men jeg har et par andre kommentarer, som jeg synes er berettigede i tråden i og med at de kommenterer noget I har skrevet, selvom det måske nok er en anelse off-topic.

Anyways:

1. Størstedelen af alle scenarier i Danmark er (desværre Wink) fantasyscenarier. De er inspirerede af middelalderen, som officielt var ophørt i 1600-tallet (helt præcist er der sat en grænse ved 1535, så vidt jeg husker).
Altså: Tiden er snarere 1200-1500 end det er 1600 - men mange tager det nok ikke *så* tungt igen og vil sikkert se igennem fingrene med lidt renaissance Wink

2. Hvad filen er en trehulsfløjtetromme...???

3. Principielt vil jeg fraråde folk at lægge andres emailadresser op på fora af to grunde:
a) Der er maskiner, der gennemsøger hjemmesider for at finde emailadresser, de kan spamme (=mere spam for den, der har fået afsløret sin adresse)
b) Man kan ikke vide, om folk synes det er ok. Personligt har jeg prøvet, at nogen i bedste mening udtalte sig på mine vegne på et forum og opfordrede en debattør til at skrive til mig, fordi jeg sikkert gerne ville hjælpe. Uheldigvis var der noget, de ikke vidste (og ikke kunne vide) omkring min faglige etik, som gjorde det hele lidt penibelt, så jeg havde foretrukket, at de havde gjort mig opmærksom på tråden i stedet for, så jeg selv kunne vælge, om jeg ville rode mig ud i noget. Ikke fordi jeg tror Mads har noget imod det her, men bare principielt. Dem i eksemplet troede jo heller ikke, *jeg* havde noget imod det... :-/
Hop til top
Send private message
Mads Kjøller-Henningsen

Se fuldt billede
Posts: 659
Værløse (København'ish)
Multi-skjald

Post #8 Posted: Thu Jun 29, 2006 17:59    
  Kristian:
Du har ret, jeg kunne godt have ment tablaer... det gjorde jeg dog ikke, selvom de faktisk også burde have være på min liste. (Retter jeg lige) 
Kan du forresten spille traditionel Tabla? I så fald RESPEKT TIL DIG!


Men nu er jeg jo blevet nød til at tjekke op på de der "halvkugle-trommer"....
Here it goes:
På engelsk hedder de "nakers". De ser sådanher ud

Historisk har de som mange andre af middelalderens instrumenter i Europa oprindelse i mellemøsten ( =Gods fra korstogene), hvos de sansyneligvis er blevet lavet af kalabasfrugten. I Europa har man derefter, i de fleste tilfælde, brugt keramik eller i nogen tilfælde kobber istedet for. De optræder altid i par, fastspændt i spillerens bælte. 
Eksempel. (Udsnit fra manuskript af Lutrell Psalter (ca. 1320). Udover trommeslageren og lirespilleren I ser her, er hele resten af sidens kant er fyldt med musikanter! ).

Jeg kan ikke forestille mig at lyden har været særlig imponerende, men de har fandme været praktiske! 
Jeg så forresten også at Flemming fra Falsterpiben (balladegruppe) havde et par "nakers" i bæltet til Esrum Middelaldermarked her i sidste weekend. 

Jeg selv har fundet et par i Fair Trade, København (Skråt overfor Faraos Cigarer) til en rimelig penge, som jeg overvejer at købe. (Med mindre andre kommer først )

Anyways. det var altså den slags trommer jeg tænkte på!


Halifax Bodhran:
Har lige tjekket slagtøjscenterets hjemmeside. Jeg begyndte åbenbart selv med en stembar Halifax bodhran i sin tid . (Der er sjovt nok ikke noget mærke at finde i trommen). 
Det er en glimrende begyndertromme der er forholdsvis let at arbejde med. Og så er deres pris jo overkommelig... (Går ud fra det er derfor du spørger ).
Desværre mistænker jeg dem for ikke at bruge gedeskind, men lammeskind. Ihvertfald er de pokkers påvirkelige overfor temperatur og fugt, og det er skidt når du går til rollespil. Så hvis du køber en, så vil jeg råde dig stærkt til at købe den stembare og dermed grimme udgave, selvom de stemmeskruer kommer til at tage livet af dig efter et stykke tids spillen.
I musikerøjne er de absolut intet vær. Jeg fik også meget hurtigt lyst til at skifte min egen ud efter at have været på Irish Festivals og sammenlignet den med de andres. (Så det gjorde jeg)
Men til "skovbrug" er den perfekt, da den lyder godt, ikke er alt for offgame at se på og ikke bliver skyld i en uge-lang depression for dig hvis den evt måtte blive smadret.
Men tager du til session på fx. Bloomsday Pub en søndag, vil du nok blive nedstirret en del med sådanen.
Det er helt op til dig og dine behov! Man kan jo heldigvis altid opgradere.
Desuden skal du vide at de er produceret i østen. (Sansynligvis deraf prisen)

________________________________________________________________


Rikke:
1. 
Jeg forstår jeg ikke lige hvor du vil hen med denne del Rikke. Desuden synes jeg at vi har været rimelig gode til at understrege at der er foreskel på "middelalderligt slagttøj" og "middelalderslagtøj" ind til videre her i tråden. Renaissanceslagtøj udskiller sig desuden ikke meget. Er måske bare en smule "finere" at se på (ihvertfald hvis du spørger de store multinationale firmaer der laver den slags...).


2. NERD ALERT!! - igen (Men nu ber´ du jo selv om det.)
Det jeg betegner som en "trehulsfløjtetromme" er den tromme man og internationalt kalder en Tabor. (Eller engelsk: Tabordrum). Det er den tromme en trehuls/ethånds-fløjte spiller med sin "frie" hånd, således:

Hvis man ikke kender til denne tradition inden for folke/historisk musik kan man læse mere på den fantastiske danske trehulsfløjtespiller, Poul Høxbros hjemmeside, her (kort) og her (længere) (Så slipper jeg nemlig for at skulle give jer et endnu længere foredrag )

Lidt originale middelalderillustrationer:
1 (Skandinaviske kalkamalerier fra Poul Høxbros hjemmeside)
2 
3 (udsnit af maleri far midten af1500-tallet)

Igennem historien varierer formen på disse trommer rundt om i Europa. Fælles for dem alle er dog diameteren er forholdsvis lille og at de har to skind i hver sin "ende" af rammen (Hvor lang eller kort den evt. måtte være.).
Desuden har lagt størstedelen været udstyret med en "snerrestreng" af tarm, på det ene skind. Navnet burde være beskrivende nok, men ellers er princippet det samme som på en standart lilletromme for folk der kender sådan en.
Den mest velkendte version af denne tromme og iøvrigt den jeg havde/har i tankerne ser således ud: (andet billede. -m. snerresteng)

Så vidt jeg husker har Tore en fra Horsens. Om han så ved hvad præcis det er han har købt, er jeg så ikke sikker på  .

Siden jeg har fået repereret den trehulsfløjte Nicolas fik foræret nede på Falster, skal jeg helt klart også have skaffet mig én. Om ikke andet så en til bandet.


3. Du har principielt ret ja. Lader nu min ligge på eget ansvar.
Trist historie i øvrigt.
__________________________________________

Nå... det var så også nok nørdning for 14 dages tid tror jeg...

Mvh.
/Mads

Hop til top
Send private message Send e-mail
Kristian Sørensen


Posts: 25
Odder

Post #9 Posted: Fri Jun 30, 2006 3:58    
  Wow.... nørdet, hehe men det skal der nu også være plads til.

Ved første øjekast ville jeg da haft skudt på at man spillede med hænderne på de der "nakers". De ser ellers interesante ud. Dem skal du da købe! Very Happy

Hmm, altså det med bodhranen var, bare en lille bitte, smule indviklet, men jeg tror jeg fik så meget med at det var den med stemmeskruerne der var bedst til rollespil? - og så skulle den være af ged. Og i tilfelde af at jeg ville engagere mig lidt mere i det, hvad 'opgraderer' man så til?
Hop til top
Send private message
Rikke Munchkin Sørensen

Se fuldt billede
Posts: 1566
Nørrebro
Digter-skjald

Post #10 Posted: Fri Jun 30, 2006 8:50    
  1. Der hvor jeg ville hen med denne del var, at manden selv spurgte:
"Altså jeg tænkte på den tidsalder hvor størstedelen af alle scenarier udspiller sig - mener at det er omkring 1600-tallet? (ret mig hvis jeg er helt galt afsted, hehe)."
...og så svarede jeg bare Smile

2. Oho... på dén måde. Trehulsfløjter har jeg jo efterhånden hørt om, men jeg kunne ikke helt se, hvordan man lavede tre huller i et trommeskind uden at ødelægge det Wink

3. Ja... det gik nu heldigvis i sig selv igen og endte ok. Jeg var bare ikke 100% stolt ved situationen.

Hvad angår nørderi: Mads, hvis du definerer ovenstående som nok nørderi for fjorten dage, så har du altså et alvorligt problem: Så løber du jo tør for nørderi inden du fylder 20, og hvad skal du *så* bruge resten af livet på!?!
Hop til top
Send private message
Kristian Sørensen


Posts: 25
Odder

Post #11 Posted: Fri Jun 30, 2006 12:26    
  1. Jamen så vil jeg da takke dig Rikke for at blive sat ind i historien. Har egentligt aldrig været helt sikker på hvornår middelalderen  var, men det ved jeg så nu Smile

2. Du har en pointe der, men kunne måske være forsøget værd? hehe
Hop til top
Send private message
Frederik 'Freso' S. Olesen

Se fuldt billede
Posts: 57
Valby, København, Danmark

Post #12 Posted: Fri Jun 30, 2006 22:40    
  Og nu fik du jo aldrig svar omkring den irske festival:
I år ligger den fra den 2. til den 5. november (kan jeg se på festivallens websted). Der er som sådan ikke nogen tilmelding krævet, men nogen af koncertbilletterne kan godt blive hurtigt udsolgt - men jeg mener man kan købe dem over BilletNet (er ikke helt sikkert - plejer selv bare at købe et festivalpas om torsdagen Wink). Ellers må man jo bare komme tidligt.
Hvis man ikke har råd til at se koncerterne, eller kommer for sent til at købe billet, kan jeg skam kun sige at det ikke gør noget 'kun' at købe adgang til festivalcaféen - der er stort set hele tiden folk der spiller alligevel, som man kan spille med. Smile (Jeg mener det plejer at koste 40,- per aften for festivalcaféen.)

Workshops'ne koster vist også lidt ekstra, og jeg har endnu ikke haft mulighed for at deltage på nogen af dem. Det satser jeg dog stærkt på bliver lavet om i år! (Så må vi se om jeg ender med at spille harpe eller banke ged...)
Hop til top
Send private message Visit poster's website
Kristian Sørensen


Posts: 25
Odder

Post #13 Posted: Mon Jul 03, 2006 20:14    
  Tusind tak for informationen Frederik Smile 

Noget af det jeg også var interesseret i var hvor meget det koster for sådan et festivalpas og hvor meget det koster at deltage i workshops'ene?
Hop til top
Send private message
Mads Kjøller-Henningsen

Se fuldt billede
Posts: 659
Værløse (København'ish)
Multi-skjald

Post #14 Posted: Wed Jul 05, 2006 10:44    
  

Kristian:
Prisen varierer lidt fra fra workshop til workshop og år til år så vidt jeg husker.
Plejer dog at ligge imellem 400 - 500 kroner.

Du opgraderer til noget bedre  (-når du har vænnet dig til at spille ved du hvad det betyder), højst sansyneligt lavet af en specialiseret bygger frem for noget maseproduceret l... 

Rikke:
Laver du runde huller i skindet (Med fx. en alm. papirhullemaskine kan det sagtens lade sig gøre. 

Nørdning efter 20... nok ikke i historiske instrumenter ihvertfald ...


Og så håber jeg at vi fremover kan holde os nogenlunde til emnet.

/Mads

Hop til top
Send private message Send e-mail
Kristian Sørensen


Posts: 25
Odder

Post #15 Posted: Thu Jul 06, 2006 4:30    
  Jamen dog! Det lyder jo som en ganske håndgribelig pris Smile.

Nå, men lige for at spore indlæget nogenlunde ind på rette kurs igen.

@Mads: Kender du nogle gode "gede-bankere" der også bygger professionelle/'ikke-til-skovbrug' Bodhrán'er indenfor Danmarks grænser, hvor jeg ikke ender med at storme ud af Bloomsday Pub fulgt af en "pibekoncert" fra nogle stødte Irerer og blikfløjter flyvende om ørerne? Eller skal jeg til at bestille hjem for at kunne erhverve mig sådan en? Og igen - hvad vil prisen sådan cirka ligge på?
Hop til top
Send private message
Display posts from previous:   
   SkjaldeDebat -> Musik og instrumenter Goto page 1, 2  Next Page 1 of 2
Reply to topic

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
 
   
   

Forum Indeks   Search  FAQ  

p h p B B